Ayuntamiento de Novelda

L’Ajuntament homenatja els dos noveldenses víctimes dels camps de concentració nazis

Ayuntamiento de Novelda 04-7-1024x773 L'Ajuntament homenatja els dos noveldenses víctimes dels camps de concentració nazis

L’Ajuntament de Novelda ha rendit un emotiu homenatge als dos noveldenses, Antonio Navarro Escolano i José Abad Segura, víctimes de l’horror dels camps de concentració nazis amb la col·locació de dos taulells commemoratius al parc Trecemén.

L’acte d’homenatge, emmarcat en les primeres jornades dedicades a la Memòria Democràtica que s’estan desenvolupant a la ciutat sota el títol Fets i Memòria, va comptar amb la presència de familiars de les dues víctimes noveldenses dels camps de concentració. En el seu record l’Ajuntament va descobrir un monòlit que mostra els dos “Taullels de la *Memòria”, recentment entregats per li projecte “Construint Memòria” de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Tots dos baldosines, que s’han col·locat al parc Trecemén, una de les “zones calentes” de la ciutat en l’àmbit de la Memòria Democràtica, per la proximitat de la fàbrica de munició, posteriorment convertida en presó, i els refugis antiaeris associats a aquesta, serviran per a recordar a aquestes dues víctimes locals que van patir la barbàrie nazi en camps de concentració com el de Mauthausen.

Refugis antiaeris

Fran Martínez, alcalde de Novelda, ha defensat la idoneïtat del parc Trecemén per a albergar totes dues plaques commemoratives, per la seua proximitat a l’edifici de l’antiga presó, fàbrica d’armament durant la Guerra Civil, i per l’entramat de túnels associats als refugis antiaeris que es troben en el subsol de la zona, “epicentre de la nostra Memòria Històrica”. Cal destacar que recentment i de manera fortuïta s’ha descobert un possible accés a un d’aquests refugis relacionats amb la fàbrica d’armes, situat al carrer Goya, en les proximitats del parc Trecemén.

Durant l’acte Fran Martínez ha assenyalat que aquesta iniciativa, que es va promoure en l’anterior legislatura a través d’una moció en ple del grup municipal solicialista, adherint-se a una proposta del Consell, s’ha plasmat amb l’acte d’homenatge realitzat per la Conselleria a Elda i per la col·locació de tots dos “Taulells”, “visibilitzant a la seua ciutat natal a dues persones que van patir la repressió feixista per defensar la llibertat i els valors democràtics”.

Irene Abad i Ricardo Abad, familiars dels homenatjats presents en l’acte, agredecían el reconeixement a dues persones que “van viure una terrible història, donant llum i veu a testimoniatges silenciats durant molts anys”.

https://novelda.es/wp-content/uploads/2021/06/Corte-Placa-victimas-.mp3?_=1
Ayuntamiento de Novelda 04-7-1024x773 L'Ajuntament homenatja els dos noveldenses víctimes dels camps de concentració nazis
Exit mobile version