Ayuntamiento de Novelda

L’Ajuntament reconeix l’estudi de l’IES La Mola que constata la presència de Fartet en el riu Vinalopó

Ayuntamiento de Novelda 05-1024x683 L'Ajuntament reconeix l'estudi de l'IES La Mola que constata la presència de Fartet en el riu Vinalopó

L’Ajuntament de Novelda, a través de la regidoria de Medi Ambient, ha volgut reconéixer públicament el treball realitzat per alumnes de l’IES La Mola en el riu Vinalopó que ha constatat la presència, en estat salvatge, del Fartet, un peix endèmic de la zona en perill d’extinció.

L’espai cultural del Castell de la Mola ha sigut l’escenari de l’acte de reconeixement en el qual la regidora de Medi Ambient, Lourdes Abad, va agrair i va posar en valor l’estudi realitzat pel Departament de Física i Química de l’IES La Mola, amb alumnes de 4t d’ESO, 1r de Batxillerat i FPB de Agrojardinería que ha evidenciat la presència d’aquesta espècie en risc de desaparició en diversos punts del tram alt del riu Vinalopó, zona inclosa en el futur Paratge Natural Municipal dels Clots de la Sal i la Muntanya de la Mola. En aquest cas Abad va agrair un treball que suposa la “constatació d’una gran fita ambiental per a la ciutat i la comarca, en poder determinar que el Fartet torna a estar present en el riu Vinalopó, on es considerava extint”.

L’estudi mediambiental desenvolupat per alumnes de l’IES La Mola, tutoritzats per professors del centre durant el curs 2019-2020, es va centrar, com explicava Carlos Sancho, professor de Agrojardinería, en l’anàlisi de la situació físic química del riu, la determinació de la qualitat de les seues aigües, així com en la identificació de macrovertebrados i vegetació riberenca. Va ser en aquesta fase quan es van localitzar diferents poblacions de Fartet en diversos trams del riu, una troballa que va ser comunicat a la Conselleria de Medi Ambient que va confirmar que es tractava del Fartet d’interior, una subespècie amb alt risc de desaparició.

Espècie protegida

El Fartet, un xicotet peix endèmic de la Península Ibèrica que va ser abundant a les comarques del Vinalopó, es catalogava com a extint en la zona i per això gaudeix d’una especial protecció a Novelda, on no existia referència de la seua presència en estat natural en els últims 40 anys. És per això que en 2013 l’Ajuntament va iniciar un projecte de localització de Fartet en antics sistemes de reg de la població (basses i séquies) que va permetre la troballa de diverses poblacions que van ser traslocadas a la Bassa d’Estudi, Difusió i Recuperació del Fartet construída en la pedrera de la Mola amb l’objectiu d’assegurar la seua supervivència en el municipi i permetre, en el futur, la seua reintroducció en el riu Vinalopó.

https://novelda.es/wp-content/uploads/2020/10/Corte-Fartet.mp3?_=1
Ayuntamiento de Novelda 05-1024x683 L'Ajuntament reconeix l'estudi de l'IES La Mola que constata la presència de Fartet en el riu Vinalopó
Exit mobile version