Ayuntamiento de Novelda

El ple aprova una pujada del 98 per cent en la taxa de fem per a reduir el dèficit del servei

Ayuntamiento de Novelda 3-5-1024x683 El ple aprova una pujada del 98 per cent en la taxa de fem per a reduir el dèficit del servei

L’Ajuntament de Novelda ha aprovat en ple la modificació a l’alça de les taxes dels serveis de recollida i tractament de residus sòlids (fem) i d’aigua potable i clavegueram, que s’incrementen en un 98% i 16 per cent respectivament. Així mateix el ple també ha aprovat l’entrada en vigor dels preus dels guals i zones de càrrega i descàrrega que van ser aprovats en 2021.

Amb els vots de l’equip de govern del Partit Socialista i el posicionament en contra de la resta de formacions polítiques amb representació municipal (PP, Vox i Compromís), el govern municipal ha aprovat la modificació de l’ordenança fiscal que regula el servei de recollida, tractament i eliminació de residus sòlids urbans, una taxa que pràcticament doblegarà el seu import en 2024 i l’increment del qual ha sigut defensat per la regidora d’Hisenda, Ana Sabater, per la “necessitat d’actualitzar la taxa per a adequar-la a la nova normativa sobre residus tant valenciana, com a estatal i europea i a l’obligació de recaptar el cost del servei a través de la taxa”.

La responsable d’Hisenda ha argumentat en la defensa de la seua proposta que en l’actualitat el cost del servei per recollida, transport, tractament i abocament de residus, més l’impost que sobre el mateix es paga a Generalitat Valenciana, és de 2.190.000 euros anuals, mentre que la recaptació per taxa és d’1.040.000€, la qual cosa es tradueix en un servei deficitari en un 137% que “ni l’Ajuntament es pot permetre ni la normativa li ho permet”.

Ana Sabater, que ha reconegut que la pujada de la taxa de fem ha sigut una “decisió difícil”, subratllava que l’Ajuntament “està obligat a recaptar el cost del servei a través de les taxes dels usuaris” al mateix temps que assenyalava que el de recollida de residus “no és un contracte capritxós”, sinó que respon a les exigències de la legislació autonòmica, nacional i europea.

La regidora d’Hisenda concretava que en l’actualitat Novelda presta un servei de recollida de residus, a través de l’empresa Urbaser, que respon als “requisits mínims exigits”, amb un cost d’1.450.000 euros anuals per recollida i transport, als quals se sumen els 506.000€ que s’adoben al Consorci de la Planta de Tractament del Baix Vinalopó pel depòsit dels quilos de residus depositats i els 230.000 euros que s’abonen a Generalitat Valenciana en concepte d’impost sobre abocats, sense comptar els 530.000 euros que caldria pagar pel tractament de residus inerts que es realitza en l’abocador de Lurima.

https://novelda.es/wp-content/uploads/2023/10/Corte-concejala-Hacienda.mp3?_=1

Pujada “escandalosa”

Des de l’oposició tant Compromís, com Vox i el Partit Popular al retret a l’equip de govern el que consideren una pujada “escandalosa”. Així ho feia la portaveu de Compromís, Silvia Anna, que ha acusat el govern municipal de no haver sigut “ni responsable ni sincer” amb la ciutadania a la qual, quan es va modificar i va ampliar el contracte del servei de recollida de residus, al maig de 2022, es va assegurar que “no es repercutiria l’augment del cost del servei sobre els veïns”, una afirmació que, en paraules de la portaveu de la formació valencianista, únicament estava sustentada en “motius electoralistes”.

https://novelda.es/wp-content/uploads/2023/10/Corte-Compromis.mp3?_=2

En la mateixa línia es manifestava la portaveu de Vox, Marga Serrano, que recriminava al govern municipal no haver pensat ni per un moment en la ciutadania al mateix temps que proposava que l’Ajuntament continue assumint, amb càrrec al pressupost municipal, el dèficit del servei.

https://novelda.es/wp-content/uploads/2023/10/Corte-Vox.mp3?_=3

Per la seua part el portaveu del grup Popular, David Beltrá, ha qualificat de “inaudit, vergonyós i vergonyós” el que considera “manipulació, ocultació i engany” per part del govern municipal a la ciutadania, al mateix temps que assegurava que amb l’increment de les taxes es demana una “esforç titànic a les famílies en un any, el 2024, que es presenta complex econòmicament”.

https://novelda.es/wp-content/uploads/2023/10/Corte-PP.mp3?_=4

Decisió difícil

L’alcalde, Fran Martínez, ha reiterat que l’increment de la taxa de recollida de residus ha sigut una “decisió difícil” que no entrava en el full de ruta de l’equip de govern i que ve motivada pels canvis que s’han produït tant en Diputació respecte al consorci de la planta de tractament de residus del Baix Vinalopó, com en el govern de la Generalitat que, assegurava, “fins ara eximia del pagament de l’impost sobre els abocaments i ara ens obliga a abonar-lo”.

Martínez ha negat que el grup socialista ocultara la pujada de la taxa per motius electoralistes i ha atribuït la necessitat de l’increment al canvi de postura de Diputació, que es “nega a destinar els set milions d’euros de superàvit del Consorci a alleujar la càrrega” dels ajuntaments.

L’alcalde de Novelda ha assegurat que els canvis que es produeixen en institucions i governs supramunicipals acaben assumint-los els Ajuntaments i, “a pesar que estos increments no formaren part del nostre full de ruta de govern, continuarem fent un plantejament rigorós de la hisenda local”. A més ha avançat que des de l’àrea econòmica d’han iniciat els tràmits per a la revisió dels tipus de l’IBI.

https://novelda.es/wp-content/uploads/2023/10/Corte-alcalde-1.mp3?_=5

Increment en les tarifes de l’aigua

Així mateix el ple també ha aprovat, amb els vots en contra de Vox i Compromís, l’abstenció del Grup Popular i el vot favorable del govern municipal del Partit Socialista, un increment entorn del 16% en el servei de proveïment d’aigua potable i sanejament, la qual cosa es tradueix en uns 2,84 euros al mes en un rebut mitjà.

La revisió de les tarifes de l’aigua, l’última modificació de la qual data de 2021, es fonamenta, segons ha defensat la responsable d’Hisenda, en l’augment “significatiu” dels costos de producció de l’aigua en origen i en l’obligació de “mantindre l’equilibri pressupostari de la concessió”.

Des de l’oposició s’ha lamentat que l’increment, aprovat per una “decisió política”, no s’haguera realitzat de manera gradual durant els últims dos anys perquè perjudicara els menys possible a la ciutadania.

Exit mobile version