L’Ajuntament de Novelda, a través de Urbaser, servei municipal de recollida de residus i neteja viària, ha ampliat el servei de recollida selectiva d’oli usat amb la instal·lació de nous contenidors de reciclatge i ha posat en marxa una campanya de comunicació que, sota el nom “Recollida selectiva d’oli de cuina”, té com a objectiu d’informar sobre el correcte ús del servei.
El departament de Medi Ambient ha incrementat el nombre de contenidors per a la recollida segregada d’oli usat, instal·lats en via pública, que ha passat de 6 a 15 unitats. Els contenidors, metàl·lics i de color taronja, a més d’estar situats en tots els barris de la ciutat també han arribat a les instal·lacions de l’Ecoparc i als accessos del Mercat Municipal.
Paral·lelament, en el marc de la campanya “Novelda Ciutat Sostenible”, el departament de Medi Ambient ha posat en marxa, amb l’objectiu d’informar la ciutadania sobre el correcte procés de reciclatge de l’oli usat, la campanya de sensibilització “Recollida selectiva d’oli de cuina”, una iniciativa informativa que es completarà amb el repartiment d’un ecoembudo per a facilitar el procés de recollida d’oli. El ecoembudo es distribuirà en l’estand que el servei d’educació ambiental instal·la en mercat ambulant municipal i en les dependències del departament de Qualitat Ambiental.
Ruben Millán, regidor de Medi Ambient, ha assenyalat que en l’actualitat s’estan recollint anualment prop de 3.500 litres d’oli, la qual cosa deixa un “gran marge de millora, ja que s’estima que es puguen estar produint al voltant de 75.000 litres a Novelda” i ha subratllat que és vital seguir “les pautes correctes a l’hora de segregar l’oli, que ha de ser depositat en els contenidors en botelles de plàstic ben tancades i amb l’oli fred”.
Un litre d’oli contamina més de 1.000 litres d’aigua, no és biodegradable, origina problemes ambientals i de salut, ocasiona obstruccions en les canonades i en la xarxa municipal, provoca males olors, brutícia, insectes i plagues i encareix el tractament de les aigües en les depuradores. L’oli reciclat, després de passar per un gestor autoritzat que realitza un procés de filtrat i decantació, es transforma en biocombustible, sabons, productes de cosmètica, abonaments, etc.