La figura de Jorge Juan i Santacilia, del qual Novelda celebra enguany el 250 aniversari de la seua mort, és l’epicentre de les exposicions que es poden visitar a la Casa Museu Modernista i a la Casa del Fondonet, el lloc on en 1713 va nàixer el Savi Espanyol i que, després d’un llarg procés de rehabilitació emprés per la família Cort, propietària de la finca, ha sigut recuperada per a la seua incorporació al circuit turístic que ofereix Novelda.
Fundació Mediterrani, César Cort, propietari i impulsor de la recuperació del Fondonet, i l’alcalde de Novelda, Fran Martínez, participaven ahir en la presentació de les exposicions amb les quals es rendeix tribut a la figura, el treball, les investigacions i els assoliments de Jorge Juan i Santacilia que es poden contemplar tant a la Casa Museu Modernista com a la Casa del Fondonet, la recuperació del qual s’ha presentat públicament.
El que va començar sent una intervenció per a impermeabilitzar teulades i reforçar algunes estructures de l’immoble, en el qual, com va destacar el representant de la família Cort, no s’havia realitzat cap actuació de manteniment des de fa anys, ha acabat, després d’una important inversió per part dels propietaris, en una rehabilitació total de la finca que, a més de la seua adequació, ha permés recuperar antics tapiales originals en l’antiga cuina; enormes atuells d’origen morisc soterrades en el rebost i l’antiga almàssera àrab.
Des d’ara la Casa Natalícia de Jorge Juan en el Fondonet es presenta com un espai d’exposició on es pot contemplar part dels elements originals de l’habitatge, una mostra bibliogràfica sobre Jorge Juan, amb exemplars cedits pel col·leccionista local David Beltrá, i fons de la Fundació Mediterrani i l’Arxiu Històric de Novelda, així com un recorregut per l’execució de les obres de rehabilitació i una mostra del projecte gastronòmic culinari que es proposa desenvolupar en la finca.
Col·laboració públic privada
En l’acte de presentació l’alcalde de Novelda, Fran Martínez, va posar en valor la importància de la col·laboració públic privada per a desenvolupar iniciatives com la rehabilitació i recuperació de la Casa Natalícia de Jorge Juan. Segons Martínez, el projecte “plasma a la perfecció l’aposta del govern municipal per impulsar la col·laboració públic privada com a manera d’obtindre els millors resultats de desenvolupament en tots els seus aspectes”. En aquest sentit l’alcalde incidia en què la col·laboració entre l’Ajuntament de Novelda, la Fundació Mediterrani i la família Cort “permet establir sinergies que desemboquen en resultats tan especials com les exposicions singulars sobre la figura de Jorge Juan i, sobretot, la recuperació de la seua casa natalícia”, al mateix temps que assegurava que l’objectiu fonamental de l’Ajuntament ha sigut el de “facilitar, ajudar i col·laborar en tot el possible perquè projectes com aquest puguen executar”.
Recuperació de patrimoni
La recuperació de la finca del Fondonet, adquirida per Cipriano Juan, oncle de Jorge Juan, en el segle XVII i venuda per la família a Antonia Navarro Mira “La Pitxotxa” en 1904, que va incorporar alguns elements modernistes a l immoble, com l’escalinata d’accés , ha sigut una obstinació personal de César Cort en el qual s’ha implicat a tota la família, per a posar en valor un espai que s’incorporarà al circuit turístic de Novelda, oferint visites a la finca en la qual no sols d’ha actuat sobre l’habitatge, sinó també sobre els jardins i terrenys circumdants en els quals, com indicava Cort, es replantaran alguns dels cultius als quals originàriament es va dedicar la hisenda i sobre els que està previst posar en marxa un espai gastronòmic culinari lligat al sector de les espècies i condiments.
Una vegada reoberta al públic la casa natalícia de Jorge Joan el següent repte és, en paraules de Cort, “veure com es canalitza el patrimoni perquè puga ser gestionat correctament”, per al que es planteja la seua donació a una institució o fundació, un aspecte en el qual ja treballen les parts implicades.
L’exposició de la Casa Museu Modernista
La Fundació Mediterrani és propietària de la Casa Museu Modernista de Novelda, que alberga entre els seus tresors un important fons documental d’alt valor històric relatiu al marí Jorge Juan Santacilia, nascut en 1713 a Novelda i sens dubte el científic espanyol més important del segle XVIII, la rellevant trajectòria del qual professional i importants contribucions en el camp de les matemàtiques, l’astronomia, la geodèsia, l’enginyeria, la construcció naval i la navegació, li van valdre ser conegut a Europa com el savi espanyol.
Aquest fons documental va ser adquirit en 1996 per l’actual Fundació Mediterrani i està format per una variada i rica documentació dels segles XVII al XIX de diferents membres de la família Juan, així com del propi marí, un fons necessari per a entendre una part de la Història d’Espanya, des dels regnats de Felip V a Carles III.
La comissària de l’exposició, Mercedes Navarro, ha assenyalat que “es mostren per primera vegada documents inèdits del marí Jorge Juan, saca a la llum nous documents de Jorge Juan, com un diari personal del seu viatge al Marroc, una butla papal li va dirigir el papa Benet XIV, cartes personals a la seua germana Margarita, els comptes de la venda de l’el seu llibre “Examen marítim”.
“El Llegat de Jorge Juan” que custodia la Fundació Mediterrani constitueix una font imprescindible d’informació per a tots aquells investigadors o estudiosos interessats en l’entorn familiar i la trajectòria personal i professional del marí, l’origen del seu llinatge, els seus estudis, viatges i comissions, els ascensos i distincions que va meréixer, la gènesi i rellevància de la seua obra científica, les circumstàncies de la seua defunció, el repartiment de la seua herència i les actuacions realitzades després de la seua mort per a la perpètua conservació de la seua memòria.
A partir d’aquesta documentació, s’ha creat una exposició dividida en tres ales que aprofundeix en la figura de l’insigne marí i científic. A la sala “Jorge Juan i Santacilia” es presenta, en cinc grans seccions, una anàlisi dels esdeveniments més importants que van marcar l’època, la vida i l’obra de Jorge Juan i Santacilia. El discurs expositiu comença amb “L’Espanya de Jorge Juan”, un recorregut per la situació d’Espanya després de la Guerra de Successió, la Marina i la militarització de la ciència, amb la finalitat de donar una completa visió de la realitat històrica de Jorge Juan, en l’època d’esplendor del S. XVIII.
En aquesta sala també s’aprofundeix en la seua vida des del seu naixement i anys de formació, el seu entorn familiar, el seu ingrés en l’Orde de Malta i en la de Guardiamarinas, així com les seues primeres expedicions científiques, per a aprofundir en el seu treball, “Al servei de la Monarquia: viatges i comissions”. Jorge Juan i Santacilia també va desenvolupar una àmplia i intensa activitat docent i diplomàtica i a elles està dedicat el quart bloc de la mostra. Per a finalitzar el recorregut expositiu, els visitants trobaran un últim apartat dedicat a la faceta científica, als honors i els reconeixements rebuts per Jorge Juan.
Finalment, complementa l’exposició de Jorge Juan a la Casa Museu Modernista una sala didàctica titulada “El viatge de Jorge Juan”, un recorregut formatiu i amé per les facetes més importants de la vida i obra de Jorge Juan com a símbol de l’Espanya il·lustrada. Es tracta d’un apartat visual i amé que inclou conceptes bàsics d’astronomia i navegació, explicant de manera senzilla la personalitat i els assoliments de Jorge Juan.