L’alcalde de Novelda, Fran Martínez, al costat del director de zona de Becsa, empresa adjudicatària de l’obra, ha visitat els voltants del Mercat de Proveïments la reforma interior dels quals per a la seua adequació, millora i digitalització començarà en la primera setmana de juliol, una vegada cesse l’activitat comercial el 29 de juny i comence el trasllat dels placers a les instal·lacions provisionals en l’antiga seu de la Cooperativa.
Acompanyats pels regidors d’Urbanisme, Isabel Miralles, i Mercat, Santi Sánchez, l’alcalde i el director de zona de Becsa, Juan Lozano, han realitzat una visita preobra i comprovat l’evolució dels treballs que es duen a terme al carrer Almoina, la via que el projecte del Mercat contempla convertir en zona de vianants per a convertir-la en espai de terrasses i esplai i on, en iniciar les actuacions la setmana passada, van aflorar els fonaments de l’antiga fàbrica d’armes de l’època de la Guerra Civil, l’existència de la qual era coneguda en la zona però de la qual s’ignorava la seua ubicació exacta.
Tant l’alcalde com el representant de l’empresa han confirmat que aquesta troballa, que actualment està en fase de documentació pels serveis arqueològics municipals, no interferirà en el desenvolupament de l’actuació a l’interior de l’edifici del Mercat, on aquests dies els tècnics de l’adjudicatària duen a terme els mesuraments i tasques de recálculo prèvies a l’inici de l’obra, que contempla una reforma integral de l’edifici per a convertir-lo és un espai accessible, eficient i sostenible a través de la modernització i digitalització de les instal·lacions.
Fran Martínez ha mostrat la “satisfacció” de l’equip de govern per l’inici d’una obra “que véiem molt lluny però que ja és una realitat” i que convertirà al de Novelda en “un dels millors mercats de la província, no sols per la qualitat dels productes que ofereix, que ja la té, sinó també per la seua infraestructura i serveis”. Així mateix l’alcalde ha confirmat que l’obra del Mercat complirà els termini previstos, de manera que estarà pràcticament conclosa a final d’any.
En aquesta mateixa línia també s’ha manifestat el director de zona de Becsa, la mercantil de capital cent per cent valencià que es va adjudicar la licitació. Juan Lozano ha assegurat que Becsa “materialitzarà la confiança depositada en l’empresa amb una obra ben executada i en el termini corresponent”. Des de la direcció s’ha subratllat la complexitat que comporta qualsevol obra de rehabilitació d’aquestes característiques, que ha de treballar sobre una infraestructura preexistent i antiquada, per la qual cosa “en aquests moments, a pesar que no es veja activitat a l’interior de l’edifici, s’està treballant en la presa de dades i mesuraments per a poder executar l’obra amb la qualitat requerida”.
Restes de l’antiga fàbrica d’armes
Quant als murs de l’antiga fàbrica de munició les restes de la qual van aparéixer al carrer Almoina en #iniciar els treballs previs a l’obra del Mercat, l’alcalde ha confirmat que, a l’espera de la certificació per part de Conselleria, s’estan documentant i realitzant planimetria per a, en un futur, poder realitzar una recreació virtual d’aquesta infraestructura que data de la Guerra Civil i que serà recoberta i protegida.
Una aposta per la modernització i l’eficiència
L’actuació de reforma integral de l’edifici de Mercat Municipal cerca convertir-lo en un espai accessible, eficient i sostenible, a través de la modernització i la digitalització de les instal·lacions, una actuació a la qual es destina una inversió de quasi 3,6 milions d’euros, dels quals 2,2 procedeixen d’una subvenció de fons europeus Next Generation i la resta de pressupost municipal.
El projecte, redactat per FlapStudio i Ipydo, planteja una sèrie d’actuacions de millora i consolidació de la planta baixa com a zona de venda i la creació, en la planta superior, d’una zona d’oci i restauració en la qual, sota el concepte de Mercat Gurmet, s’assenteixen negocis d’hostaleria que utilitzen per als seus serveis productes del propi mercat. Una zona d’oci en el centre de la ciutat que es veuria reforçada amb la conversió del carrer Almoina en un espai de terrasses i esplai.
Així mateix també es contempla la conversió del mercat en un edifici eficient, sostenible i energèticament autosuficient, amb la implantació de plaques solars per a la generació d’energia, així com de sistemes que faciliten l’economia circular amb la reducció, reciclatge i recuperació de residus.
Digitalització
Part primordial del projecte de millora és la referida a la digitalització del procés de compra i el servei postvenda, implementat eines digitals al procés de compra venda, amb la creació d’una web pròpia que incorporaria un marketplace, en el qual els venedors pogueren oferir els seus productes i que permetria la venda digital directa, oferint la possibilitat als clients de poder realitzar les seues compres des de casa i recollir les comandes, que seran emmagatzemats en taquilles refrigerades, en el moment que al comprador li resulte més còmode. El projecte de digitalització també contempla la implantació de pantalles digitals per a l’expedició de torns, amb l’objectiu de minimitzar el temps d’espera, el posicionament web, la visita virtual i la presència en xarxes socials.