El Castell de La Mola es troba sobre un petit altiplà a 360 m. d’altitud amb relació a la mar. Dista a 3 km. de la població de Novelda, en direcció nord-oest.
Fortalesa d’origen islàmic, va estar construïda a finals del segle XII. La seua planta és poligonal amb vuit cubs quadrangulars en eixint, de les quals actualment en queden quatre, dos d’ells emmascarats, amb una torre quadrada al seu interior, en l’actualitat «desmotxada», tot això de fàbrica de tàpia, sobre base de maçoneria.
Aquesta torre exempta, té 9 m. de costat per 11 d’alçada, encara que actualment hi manque un pis, compta amb una sala inferior il·luminada per una obertura. S’entra a la torre per una porta de mig punt i situada en altura.
Després de la conquesta cristiana del Castell per les hosts de l’Infant Alfons de Castella, terres i fortalesa van passar a la corona castellana.
Amb la signatura del Pacte d’Elx en 1305, el Castell i les seues dependències passen a la Corona Aragonesa, formant part aquestes terres del Regne de València. És llavors quan la fortalesa és donada a Blanca d’Anjou, esposa de Jaume II el Just, qui mana la reconstrucció dels seus deteriorats murs, realitzant-se durant el segle XIV, una sèrie de reformes al recinte fortificat, i construint al seu nord-oest una magnífica torre triangular. La torre de 15 m. de costat per 17 m. d’alçada, no té paral·lels coneguts fins l’actualitat, és de fàbrica de maçoneria amb reforçament de carreus a les cantonades. S’hi accedeix per una porta de mig punt orientada al nord-oest i situada en altura, de fàbrica de carreus. Té dues plantes i la seua il·luminació interior es realitza a través de diverses obertures.
A mitjan del segle XIV, el rei aragonés Pere el Cerimoniós, dóna la tinença del Castell a Beltran du Glesquin, noble bretó vingut a la península ibèrica amb les Companyies Blanques, com a pagament del seu ajut en la guerra dels Peres, un any després. En 1367 és venut a Hugo de Calviley, qui en 1371 el ven a Mateo de Gornay, senyor ja de Novelda. Anys més tard passa de nou a la corona, quan és donat per Pere el Cerimoniós a la seua esposa na Sibil·la de Fortia.
En 1391 Pere Maça de Liçana, senyor de Moixent i Xinorla compra la Mola a na Violant de Bar, esposa del rei Joan I el Caçador, constituint així en 1448 la Baronia de Novelda. Des de llavors la Mola va formar part d’aquesta important casa senyorial, fins l’abolició dels senyorius en les primeres dècades del segle XIX.
En 1931, va estar declarat com a Monument Històric Artístic d’Interés Nacional.