Convertir l’espai en centre museístic d’interpretació de la història local i en sala polivalent per a usos culturals és l’objectiu del projecte de recuperació de l’Ermita de Sant Felip, les obres de la qual s’han iniciat fa a penes uns dies i que convertiran la seua zona interior en un espai visitable.
Quasi dotze anys després d’una primera actuació que va recuperar el pati exterior de l’ermita i de la seua conversió en espai cultural l’Ajuntament de Novelda ha emprés les obres per a l’adequació de l’interior del recinte, amb el propòsit de donar visibilitat a un dels majors patrimonis arqueològics de la ciutat.
L’adequació iniciada centrarà bona part dels seus esforços en la posada en valor del jaciment arqueològic que ocupa la part central de l’espai interior, jaciment que serà cobert amb una estructura metàl·lica que sustentarà un cristall xafable des d’on es podrà contemplar, gràcies a la il·luminació preferencial, la zona d’enterraments del segle XI, l’àrea residencial del segle XV i la cripta dels enterraments dels membres dels Germans de la Sang de Crist, la germanor laic religiosa ortodaxa que va regentar l’ermita durant el segle XVIII. A més es consolidarà la pintura dels murs perimetrals del recinte i deixarà l’espai habilitat per a acollir activitats culturals.
L’actuació, amb un termini d’execució de tres mesos i un pressupost de 161.000 euros, cofinançats amb fons propis i subvencions de Generalitat Valenciana i Diputació Provincial d’Alacant, permetrà a la ciutat comptar, en un dels seus principals enclavaments patrimonials, històric i arqueològic, amb un nou espai museístic d’interpretació històrica i una sala cultural polivalent.
Una Ermita sobre una Mesquita
Adquirida per l’Ajuntament al Bisbat d’Orihuela Alacant en 2008 l’Ermita de Sant Felip s’alça, segons indiquen les restes arqueològiques localitzades en les excavacions realitzades fa quasi 20 anys, sobre o en les proximitats de la qual va ser la principal mesquita islàmica de Novelda.
Les diferents campanyes d’investigació que s’han dut a terme en l’edifici han permés, segons Daniel Andrés, del departament arqueològic de l’Ajuntament de Novelda, la localització de restes amb una seqüència cronològica que abasta des del Neolític (fa 7.000 anys), fins a l’actualitat, passant per l’època islàmica (de la qual data la mesquita).
Així mateix el jaciment arqueològic també deixa al descobert la baixada a l’antiga cripta on s’enterraven els cossos dels membres dels Germans de la Sang de Crist, la germanor laic religiosa ortodoxa que va regentar l’ermita durant el segle XVIII.
És per això que l’ermita de Sant Felip és un enclavament d’indubtable valor patrimonial, cultural, històric i artístic.