Alumnat de 3r de l’ESO de l’IES Vinalopó està desenvolupant, en el marc del programa nacional impulsat pel Ministeri d’Educació i Formació Professional de Recuperació i Utilització Educativa de Pobles Abandonats al qual el centre noveldense s’ha adherit, un taller de rehabilitació de murs de pedra seca, activitat que compta amb la col·laboració de l’empresa d’arqueologia i patrimoni ARPA Patrimoni i l’Ajuntament de Novelda.
L’activitat, en la qual s’ha desenvolupat una classe teòrica sobre la recuperació de la tècnica de pedra seca a càrrec de José Ramón Ortega, d’ARPA Patrimoni, i un taller pràctic impartit pel picapedrer Paco J. Juan Durá, s’està realitzant en els murets de pedra seca situats en la nova àrea recreativa del vessant oest del Castell de la Mola, en el camí vell d’accés al Santuari, on l’alumnat està coneixent els detalls de la tècnica de rehabilitació de murs de pedra seca.
Lourdes Abad, regidora de Medi Ambient, ha assenyalat que “la recuperació d’aquestes estructures, part important del nostre patrimoni cultural i etnogràfic, i la seua transmissió i ensenyament, és una obligació que l’Ajuntament ha impulsat des de l’inici de la legislatura” i ha assegurat que “tota iniciativa que treballe en la posada en valor del nostre patrimoni serà ben rebuda i secundada per l’equip de govern”.
Des d’ARPA Patrimoni José Ramón Ortega ha agraït la col·laboració de l’Ajuntament, que ha possibilitant la realització del projecte en un terreny municipal i ha valorat molt positivament una “iniciativa que permet la interacció dels alumnes amb tècniques tradicionals tan nostres com la de creació de murs de pedra seca”.
Per la seua part Soledad Alvarado, professora i coordinadora del projecte, ha indicat que “el taller, que forma part d’un pla educatiu multidisciplinari, permet posar en contacte als alumnes amb antigues tècniques artesanals perdudes en el temps, com la pedra seca o el treball amb l’espart, que poden ajudar a recuperar patrimoni i millorar Novelda”.