Novelda comptarà amb Fons Europeus per a la reforma del Mercat de Proveïments, així ho ha confirmat l’alcalde, Fran Martínez, que ha mostrat la seua “satisfacció” per l’obtenció d’una subvenció de 2,2 milions d’euros que permetrà la modernització i digitalització d’una instal·lació emblemàtica que històricament ha sigut el centre neuràlgic de l’activitat comercial quotidiana de la ciutat.
Després de mantindre una reunió de treball amb el Diputat del Parlament Europeu Domènec Ruiz Devesa, en la qual també han participat el regidor d’Hisenda, Iván Ñíguez, i la responsable de Comerç i Mercat, Paqui Beltrá, i després de girar visita al Mercat acompanyats per la presidenta de l’Associació Mercat de Proveïments de Novelda, Paqui Campoy, Fran Martínez ha posat en valor la “grandíssima notícia que suposa, per a la societat noveldense en general i per als professionals que desenvolupen el seu treball en el Mercat en particular, la concessió d’una subvenció, que permetrà finançar una inversió destinada a la reforma, digitalització i sostenibilitat” d’una instal·lació municipal que actualment acull mig centenar de negocis dedicats a la venda de productes d’alimentació.
L’alcalde subratllava a més el fet que per primera vegada Novelda haja accedit i aconseguit una subvenció europea, la qual cosa, assegurava, “és una fita que dona idea del treball que des de l’Ajuntament s’està realitzant per a modernitzar no sols la ciutat, sinó també les estructura organitzatives internes”, formant equips tècnics capacitats per a tramitar unes sol·licituds complexes i farragoses.
Una vegada confirmada la concessió de la subvenció Next Generation per import de 2,2 milions d’euros dels Fons Europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, l’Ajuntament començarà la tramitació per a licitar la redacció del projecte, un procés que Fran Martínez assegurava, “serà participatiu i tindrà molt presentes les inquietuds i necessitats dels venedors del mercat”, per a poder començar les obres en 2023.
Per la seua part l’eurodiputat Ruiz Devesa assenyalava que amb la consecució d’aquesta ajuda de Fons Europeus per a la remodelació del Mercat de Proveïments “Novelda és posa en el cor dels ciutats europees amb un projecte que a posta per la modernització, innovació, sostenibilitat ambiental i digitalització”.
Aposta per la modernització i digitalització
La proposta amb la qual Novelda va concórrer a la convocatòria de les subvencions NextGen i que va ser presentada als venedors del mercat el passat octubre, persegueix la modernització i digitalització de les instal·lacions amb un triple objectiu: recuperar per al mercat la centralitat urbana comercial del municipi, que en l’actualitat s’ha perdut per la ubicació de noves activitats en zones perifèriques; oferir facilitats digitals per a fidelitzar clientela menor de 35 anys i potenciar, d’acord amb el que s’estableix en el Pla d’Acció Comercial (PAC), el comerç de proximitat combinant-lo amb possibilitats d’oci per a, d’aquesta manera, augmentar el seu atractiu.
El projecte esbossat contempla una “reforma integral” de l’edifici per a convertir el Mercat en un espai accessible, eficient i sostenible.
Per a això es planteja una sèrie d’actuacions de millora i consolidació de la planta baixa com a zona de venda i la creació, en la planta superior, d’una zona d’oci i restauració en la qual, sota el concepte de Mercat Gurmet, s’assenteixen negocis d’hostaleria que utilitzen per als seus serveis productes del propi mercat. Una zona d’oci en el centre de la ciutat que es veuria reforçada amb la conversió del carrer Almoina en un espai de terrasses i esplai.
Així mateix també es contempla la conversió del mercat en un edifici eficient, sostenible i energèticament autosuficient, amb la implantació de plaques solars per a la generació d’energia, així com de sistemes que faciliten l’economia circular amb la reducció, reciclatge i recuperació de residus.
Digitalització
Part primordial del projecte de millora és la referida a la digitalització del procés de compra i el servei postvenda. Es tracta de superar la compra directa implementat eines digitals al procés de compra venda, amb la creació d’una web pròpia que incorporaria un marketplace, en el qual els venedors pogueren oferir els seus productes i que permetria la venda digital directa, oferint la possibilitat als clients de poder realitzar les seues compres des de casa i recollir les comandes, que seran emmagatzemats en taquilles refrigerades, en el moment que al comprador li resulte més còmode. El projecte de digitalització també contempla la implantació de pantalles digitals per a l’expedició de torns, amb l’objectiu de minimitzar el temps d’espera, el posicionament web, la visita virtual i la presència en xarxes socials.